« Terug

Profieldiepte van je banden

PBF_HighRes_Carsouk-Spredle-13.jpeg10 feb

Een goed bandenprofiel draagt bij aan de veiligheid van je auto op de weg. In dit bericht geven we wat meer informatie over een goede profieldiepte bij zowel zomerbanden als winterbanden.

Profieldiepte van je banden

Een minimale profieldiepte van 1,6mm is noodzakelijk om je auto APK goedgekeurd te krijgen. Maar dit minimum betekent natuurlijk niet dat het ook is aan te raden om zo de weg op te gaan. Zeker in de winter, wanneer het door regen, hagel en voor sneeuw wat gladder wordt op de weg, is het veiliger om een beter profiel te hebben. Door Carsouk wordt aangeraden om minimaal 4mm profieldiepte winterbanden te hebben en minimaal 3mm bij zomerbanden.

Waarom is je profieldiepte eigenlijk belangrijk?

Je autobanden staan als enige onderdeel van de auto direct in contact met het wegdek. Bij droog weer is er geen probleem. Hoe meer rubber de weg raakt, hoe beter. Helaas wonen we in een land waar regen vaak voorkomt, voor sommigen te vaak, en er in de winters zelfs sprake kan zijn van sneeuw of ijs. In al deze gevallen is het profiel van een band bepalend voor de grip die we nog op het wegdek hebben. Het doel van het profiel in de band is namelijk om het water of sneeuw op het wegdek af te voeren. Hoe dieper het profiel, hoe meer water tijdens het rijden naar de zijkant wordt verplaatst. Een band met een slecht profiel kan dus geen water meer afvoeren waarbij het risico ontstaat dat je tijdens het rijden het contact met de weg verliest. Je rijdt dan eigenlijk op het water in plaats van op de weg. We noemen dit Aquaplanning. Je hebt dan geen grip meer waardoor je direct de controle over je auto verliest met allerlei gevaarlijke situaties tot gevolg. 

Is er een verschil tussen zomerbanden en winterbanden?

Het antwoord is JA. Een groot verschil. Het belangrijkste zit ‘m in de materiaalsoort. Het rubber in de zomerbanden is vooral stug en hard waardoor deze door de zomerse temperaturen goed blijft. Hierdoor hebben ze vooral veel grip in de warme maanden bij zowel droog als nat weer. In de koude maanden zijn zomerbanden niet aan te raden. Het rubber wordt hard en is niet elastisch genoeg waardoor je juist veel minder grip op de weg hebt. Winterbanden blijven bij koude temperaturen juist zacht en elastisch waardoor de grip dan veel beter is. De inkepingen in de band, lamellen genaamd, zo zijn ontworpen dat ze, zelfs bij slechte weersomstandigheden, de weg als het ware vastgrijpen. Zo heb je bij bijvoorbeeld sneeuw of tijdens bochten veel meer grip.

Er bestaat ook zoiets als een all-weather of all-season band. Oftewel een vierseizoenenband. Deze allround band wordt kwalitatief steeds beter. In de winter beter dan de zomerband en in de zomer beter dan de winterband. Eigenschappen van beide typen dus. Best handig natuurlijk om niet te hoeven wisselen, maar wel een soort compromis wat in extreme weersomstandigheden niet uitblinkt.

Ons advies?

Bij Carsouk raden we aan te investeren in twee sets autobanden. Zomerbanden voor de warmere maanden en winterbanden voor de koudere maanden. Natuurlijk kosten goede banden best een hoop geld, maar de veiligheid voor jou en je medeweggebruikers neemt echt toe wanneer je de juiste type band hebt. Met een profieldiepte van minimaal 3mm voor zomerbanden en 4mm voor winterbanden.

Heb je vragen over de banden of heb je misschien advies nodig welke type banden in jouw situatie het beste passen, neem dan vooral gratis en geheel vrijblijvend contact met ons op!

Stefan
Allround inspecteur

Heeft u een vraag over Carsouk.nl? Auto verkopen? Maak een afspraak! Wilt u een auto kopen?

PBF_HighRes_Carsouk-Spredle-15.jpeg

« Terug

Scroll naar boven